La cuècha e lo retortilhat

René PÉGORIER

CUISINE

DOMESTICITÉ

BOVINS

--- En 1998 ---

Introduction

Selon un calendrier immuable, les bêtes montent sur l'Aubrac le 25 mai et en redescendent pour la Sent-Guirald (Saint-Géraud), le 13 octobre. Elles passent la belle saison dans des pâturages d’altitude appelés montanhas.

Dans les burons (masucs), on fabriquait jadis la fourme d'Aubrac.

Au cours de l'estive, pour améliorer l'ordinaire ou en cas de visite de la famille, les montanhièrs préparaient une cuècha (l’aligot) ou un picaucèl appelé aussi trufada ou retortilhat.

Le nom de picaucèl peut aussi désigner aussi un farç aux prunes sèches.

Informateur

Transcription OC
Traduction FR

« De còps, fasiam la cuècha pas que per nautres. O alara fasiam una padenada de trufas e i copàvem de toma dessús. Apelàvem aquò un retortilhat o un picaucèl. Ara apèlan aquò una trufada.
Quand disiam : “Uèi fasèm còire !”, dins los masucs, aquò’s que anàvem far la cuècha. »

Communes concernées

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